Blakus katram produktam ir norādīts, kāda vide – ļoti sārmaina, sārmaina, nedaudz sārmaina, neitrāla, nedaudz skāba, skāba vai ļoti skāba – veidojas cilvēka organismā pēc šī produkta sagremošanas. Par dažiem produktiem pieejama pretrunīga informācija – tie iekļauti neitrālu vidi veidojošo produktu kategorijā. Sarakstā nav iekļauti alkoholiskie un saldinātie dzērieni, gaļas produkti, dažādas uzkodas, saldumi un pusfabrikāti – šie produkti pārsvarā veido ļoti skābu vidi, un cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību, no tiem jācenšas izvairīties.

Skābu vidi veido galvenokārt visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kā arī kaltēti zirņi un pupas. Sārmainu vidi veido gandrīz visi svaigie zaļumi, dārzeņi, augļi un ogas, kā arī diedzēti graudi, sēklas, zirņi un pupas. Piebilde: produkta faktiskā sārmainība vai skābums (pH līmenis) nenosaka, kādu vidi tas veido cilvēka organismā. Piemēram, citrons ir ļoti skābs, bet galaprodukti, kas rodas pēc citrona sagremošanas, ir sārmaini

Organisms vienmēr cenšas saglabāt stabilu pH līmeni. Ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošo produktu (kā tas mūsdienās ir ar vairumu cilvēku), tad organismam ir vairāk jāstrādā, lai neitralizētu skābi un izvadītu to no organisma. Skābe tiek neitralizēta, izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu spriedze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 procentu īpatsvaru. Lai palīdzētu organismam atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu būt šādam: 80% sārmainu vidi veidojošo produktu un 20% skābu vidi veidojošo produktu.

Ananāsi sārmaina
Apelsīni nedaudz sārmaina
Aprikozes sārmaina
Arbūzi ļoti sārmaina
Aronijas nedaudz sārmaina
Artišoki nedaudz sārmaina
Asni (dažādu graudu) ļoti sārmaina
Asparāgi sārmaina
Augļi (svaigi) nedaudz sārmaina
Augļu konservi skāba
Augu eļļa nedaudz skāba
Auzas nedaudz skāba
Auzu pārslas skāba
Avenes sārmaina
Avokado nedaudz sārmaina
Āboli sārmaina
Ārstniecības augi sārmaina
Baklažāni nedaudz sārmaina
Baltmaize ļoti skāba
Banāni nedaudz sārmaina
Bietes sārmaina
Biezpiens nedaudz skāba
Brazīlijas rieksti nedaudz skāba
Briseles kāposti nedaudz sārmaina
Brokoļi sārmaina
Brūklenes neitrāla
Bumbieri sārmaina
Burkāni sārmaina
Cepumi ļoti skāba
Cidonijas neitrāla
Cigoriņi sārmaina
Citroni ļoti sārmaina
Cukurs ļoti skāba
Dateles sārmaina
Dārzeņi (svaigi) sārmaina
Destilēts ūdens nedaudz skāba
Diedzēti graudi un sēklas sārmaina
Dilles sārmaina
Dzērvenes skāba
Eļļas nedaudz skāba
Etiķis skāba
Ērkšķogas sārmaina
Graudaugu produkti skāba
Greipfrūti sārmaina
Griķi nedaudz skāba
Grūbas skāba
Gurķi sārmaina
Indijas rieksti nedaudz skāba
Jāņogas nedaudz sārmaina
Jogurts (nesaldināts) nedaudz skāba
Jūras augi sārmaina
Kabači nedaudz sārmaina
Kacenkāposti sārmaina
Kafija skāba
Kakao skāba
Kaņepju sēklas skāba
Kapučino skāba
Kartupeļi ar mizu nedaudz sārmaina
Kartupeļi, vārīti bez mizām skāba
Kastaņi nedaudz sārmaina
Kazenes nedaudz sārmaina
Kāļi sārmaina
Kāposti sārmaina
Kivi ļoti sārmaina
Ketčups skāba
Kefīrs nedaudz skāba
Klijas nedaudz skāba
Kolrābji sārmaina
Kokosrieksti neitrāla
Konservi skāba
Korintes sārmaina
Kressalāti sārmaina
Krējums nedaudz skāba
Kukurūza skāba
Kukurūzas eļļa nedaudz skāba
Kukurūzas pārslas skāba
Kvieši skāba
Kviešu asni sārmaina
Kviešu maize ļoti skāba
Kviešu milti ļoti skāba
Ķimenes neitrāla
Ķiploki ļoti sārmaina
Ķirbji sārmaina
Ķirbju sēklas neitrāla
Ķirši nedaudz sārmaina
Labība skāba
Laimi ļoti sārmaina
Lazdu rieksti neitrāla
Lācenes nedaudz sārmaina
Lēcas nedaudz skāba
Linsēklas neitrāla
Lucerna sārmaina
Maize skāba
Majonēze skāba
Makaroni ļoti skāba
Mandarīni nedaudz sārmaina
Mandeles nedaudz sārmaina
Mango ļoti sārmaina
Manna skāba
Margarīns nedaudz skāba
Marinēti produkti skāba
Mārrutki neitrāla
Medikamenti skāba
Medus nedaudz skāba
Mellenes skāba
Melnā tēja skāba
Melones sārmaina
Mieži skāba
Miežu asni ļoti sārmaina
Milti un miltu produkti ļoti skāba
Minerālūdens sārmaina
Nektarīni nedaudz sārmaina
Nūdeles ļoti skāba
Ogas (svaigas) nedaudz sārmaina
Olas nedaudz skāba
Olas baltums skāba
Olas dzeltenums neitrāla
Olīvas neitrāla
Olīveļļa nedaudz sārmaina
Paniņas nedaudz skāba
Papaija sārmaina
Paprika ļoti sārmaina
Pastinaki sārmaina
Pākšaugi neitrāla
Pārslas skāba
Persiki nedaudz sārmaina
Pētersīļi ļoti sārmaina
Pienenes ļoti sārmaina
Piens, dabīgs un svaigs nedaudz skāba
Piens, pasterizēts skāba
Pipari sārmaina
Pistācijas skāba
Pīlādžu ogas neitrāla
Plūmes nedaudz skāba
Prosa nedaudz skāba
Puķes (ēdamās) sārmaina
Pupas, pupiņas (kaltētas) skāba
Pupas, pupiņas (svaigas) nedaudz sārmaina
Puravi nedaudz sārmaina
Putraimi skāba
Rabarberi neitrāla
Rapšu eļļa nedaudz skāba
Rāceņi nedaudz sārmaina
Redīsi sārmaina
Rieksti nedaudz skāba
Rīsi skāba
Rozīnes sārmaina
Rožu kāposti nedaudz sārmaina
Rudzi nedaudz skāba
Rudzu asni ļoti sārmaina
Rudzu maize nedaudz skāba
Rupjmaize nedaudz skāba
Rūgušpiens nedaudz skāba
Salāti sārmaina
Saldais krējums nedaudz skāba
Sausās brokastis skāba
Skābais krējums nedaudz skāba
Saulespuķu eļļa nedaudz skāba
Saulespuķu sēklas nedaudz skāba
Sāls skāba
Selerijas sārmaina
Sezama sēklas nedaudz skāba
Sēnes neitrāla
Siers ļoti skāba
Sinepes nedaudz skāba
Sīpoli ļoti sārmaina
Skābenes sārmaina
Skābēti kāposti nedaudz skāba
Smiltsērkšķi nedaudz sārmaina
Spageti ļoti skāba
Sparģeļi sārmaina
Spināti sārmaina
Soda ļoti sārmaina
Soja neitrāla
Sojas piens nedaudz skāba
Sojas pupiņas neitrāla
Sojas siers neitrāla
Sulas, svaigi spiestas sārmaina
Sviests skāba
Šokolāde ļoti skāba
Tofu neitrāla
Tomāti sārmaina
Topinambūri nedaudz sārmaina
Tējas (zāļu, bez cukura) sārmaina
Upenes nedaudz sārmaina
Ūdens (tīrs) neitrāla
Ūdenskreses ļoti sārmaina
Valrieksti skāba
Vilkābeles augļi nedaudz sārmaina
Vīģes sārmaina
Vīnogas sārmaina
Zaļā tēja nedaudz sārmaina
Zaļie zirnīši nedaudz skāba
Zāļu tējas sārmaina
Zaļumi ļoti sārmaina
Zemenes nedaudz sārmaina
Zemesrieksti skāba
Ziedkāposti sārmaina
Zilenes neitrāla
Zirņi neitrāla

Produktu salīdzinājums pēc olbaltumvielu un neaizstājamo aminoskābju daudzuma

Šajā tabulā redzami olbaltumvielu ziņā bagātākie veģetārie un vegānie produkti, kā arī daži populārākie gaļas produkti. Tie sakārtoti pēc olbaltumvielu īpatsvara dilstošā secībā; šie dati attiecas uz produktu ēdamo daļu pirms to apstrādes (sausi zirņi, pupiņas un makaroni; jēla gaļa).

Produkta nosaukums Olbaltumvielas, %
Sojas pupiņas

36,5

Lēcas

25,8

Zemesrieksti 25,8
Zirņi, šķelti 24,6
Ķirbju sēklas 24,5
Siers, Čederas 24,4
Pupiņas, parastās (kidney) 23,6
Cūkas fileja 21,4
Mandeles 21,2
Saulespuķu sēklas 20,8
Liellopa fileja 20,6
Vistu stilbiņi 19,3
Cūkas šķiņķis 18,7
Biezpiens, vājpiena 17,3
Auzu pārslas 13,1
Makaroni 13,0
Vistu olas 12,6
Žāvētā desa, no cūku un liellopu gaļas 12,1

Šī tabula salīdzina produktus pēc neaizstājamo aminoskābju daudzuma un attiecībām tajos. Šajā ziņā visvērtīgākie produkti tabulā ir redzami kā pirmie (sojas pupiņas, ķirbju sēklas, siers…). Jo mazāk produktā ir neaizstājamo aminoskābju, jo lielāks daudzums šī produkta ir jāapēd, lai ar to uzņemtu visas neaizstājamās aminoskābes rekomendētajā daudzumā. Protams, ikdienā aminoskābes un citas uzturvielas lietderīgāk un garšīgāk ir uzņemt ar dažādiem produktiem, un tos nav nepieciešams speciāli kombinēt.

Tabulā norādīts svars produktu ēdamajai daļai pirms to apstrādes.

Lai visas neaizstājamās aminoskābes rekomendētajā daudzumā uzņemtu ar vienu produktu, 70 kg smagam pieaugušajam diennaktī būtu jāapēd:
Sojas pupiņas 100 grami
Ķirbju sēklas 135 grami
Siers, Čederas 140 grami
Zirņi, šķelti 170 grami
Lēcas 175 grami
Parastās pupiņas 175 grami
Cūkas fileja 190 grami
Cūkas šķiņķis 200 grami
Vistu stilbiņi 200 grami
Biezpiens 220 grami
Saulespuķu sēklas 225 grami
Zemesrieksti 230 grami
Vistu olas 255 grami
Liellopa fileja 310 grami
Auzu pārslas 330 grami
Žāvētā desa, no cūku un liellopu gaļas 400 grami
Griķi 410 grami
Makaroni 705 grami
Rīsi 880 grami
Rupjmaize 905 grami
Baltmaize 1165 grami
Kartupeļi 2655 grami